ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Ομιλος Αντισφαίρισης Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1973

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΔΑΚΗΣ  

ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ Α' ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο.Α.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ  ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Ο  ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΟΑΙ)    ιδρύθηκε     το    1973, με πρώτο Πρόεδρο-και για πολλά χρόνια, τον αείμνηστο Αλέξανδρο Καρδάκη, που ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ίδρυσης του Ομίλου ,  σε χώρο που παραχώρησε ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ σε τμήμα του ΠΑΡΚΟΥ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ, με σκοπό την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων αντισφαίρισης.    Αναγνωρίσθηκε  απ'   το Πρωτοδικείο  το  1974  και  απ'   το  1976  ο  ΟΑΙ   είναι   μέλος  της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΑΘΛΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ  (ΕΦΟΑ).

Με   ενέργειες   των   ιδρυτικών  μελών και φίλων  του  ΟΑΙ,  κατασκευάσθηκε  καταρχάς  ένα ασφάλτινο  γήπεδο  και   στη συνέχεια  γραφείο - εντευκτήριο.

Στη συνέχεια κατασκευάσθηκαν τρία ακόμη ασφάλτινα γήπεδα και το 1987 με πόρους της ΓΓΑ κατασκευάσθηκαν πέντε γήπεδα  quick,   στα  οποία  τοποθετήθηκε   φωτισμός  με   έξοδα  του  Ομίλου.

Το 1994 ο Δήμος Ιωαννιτών κατασκεύασε τρία επιπλέον γήπεδα ασφάλτινα που μετατράπηκαν σε green set το 1997 με πόρους του Ομίλου.

Το   1996   ο  Όμιλος   με   τη  στήριξη  των  μελών  του  κατάφερε   να κατασκευάσει   πέντε   χωμάτινα  γήπεδα  σε  αντικατάσταση  των  quick.

To  2007, με πόρους του Ομίλου, τοποθετήθηκαν νέοι πυλώνες φωτισμού και  νέοι προβολείς σε όλα τα γήπεδα του Ομίλου, με συνέπεια να καταστεί ο ΟΑΙ ένας απ΄τους πληρέστερους σε ποιότητα υποδομής στη χώρα μας, πράγμα που μέχρι και σήμερα είναι αδιαμφισβήτητο.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ΟΑΙ έχουν νόμιμη αδειοδότηση στο όνομα του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων από τη Νομαρχία Ιωαννίνων (αρ.αδ. 936/1978).

Η αξία των εγκαταστάσεων στη σημερινή τους μορφή που εκτός των γηπέδων και της περίφραξής τους περιλαμβάνουν επίσης τον φωτισμό των γηπέδων, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, μπορεί να ξεπερνά και τις 500.000 ευρώ. Η δε  συντήρησή τους μαζί με την αθλητική λειτουργία του ΟΑΙ κοστίζει περί τις 60.000 ευρώ ετησίως, ποσό που καλύπτεται πλήρως από  τον  ΄Ομιλο.

Επισημαίνεται ότι ο ΟΑΙ είναι από τους λίγους Ομίλους στη χώρα μας που πήρε άδεια λειτουργίας για τις εγκαταστάσεις του  από την Περιφέρεια Ηπείρου (Αρ. Πρωτ. 82172/17198- 8/1/2014).

Σήμερα ο ΟΑΙ είναι ένα αθλητικό σωματείο που έχει περί τα 140 ενεργά μέλη και περί τους 70 αθλητές.

Οι  δημότες του Δήμου Ιωαννιτών που παρά τη πολύ χαμηλή συνδρομή δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΟΑΙ, αθλούνται  δωρεάν  στα   γήπεδα του Ομίλου, σε ώρες που καθορίζονται στη σύμβαση εκμίσθωσης, με μόνη υποχρέωσή τους την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του Ομίλου.

 

Ιδρυτικά μέλη του ΟΑΙ, απετέλεσαν εκτός των άλλων και Δήμαρχοι της πόλης μας (κ. Τόλης Χ., κ. Παπασταύρος Αν.), καθηγητές και πρυτάνεις του Πανεπιστημίου μας, Βουλευτές του Νομού αλλά και απλοί δημότες, γεγονός που αποδεικνύει την ανταπόκριση του αθλητικού κοινού της πόλης μας, τα μέλη δε συνολικά που έχουν εγγραφεί στον Όμιλο από την ίδρυσή του ξεπερνούν τα 650.

Ο  ΟΑΙ, επί 42 χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο του τέννις, συμμετέχοντας με τους αθλητές και τα μέλη του σε τοπικούς, περιφερειακούς, Πανελλήνιους αλλά  και  Διεθνείς αγώνες με αξιόλογες διακρίσεις. Πολλές απ΄τις διοργανώσεις αυτές έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, στο Πάρκο Πυρσινέλλα, πράγμα που πέρα από το αθλητικό μέρος, έδωσε και δίνει σημαντική ώθηση της τουριστικής προβολής της πόλης μας.

Αναφέροντας τέτοιους αγώνες, από το 1974 έως σήμερα θα σημειώναμε :   

·        Πανελλήνια Πρωταθλήματα

·        Κύπελλο   Ελλάδας  

·        JUNIORS της Ευρώπης

·        Πανεπαρχιακά  Πρωταθλήματα  

·        Διασυλλογικά 

·        ΟΡΕΝ  διαφόρων  κατηγοριών, 

·        Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλη­μα   Κορασίδων.

·        Διεθνές Τουρνουά SΑΤΕLLITE με συμμετοχή αθλητών με σημαντι­κές  θέσεις  στην  παγκόσμια  κατάταξη.

·        Davis Cup ανάμεσα  στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και της Ουκρανίας, με νικήτρια την Εθνική ομάδα της Ελλάδος ( άνοιξη του 2007). 

·        Εσωτερικά πρωταθλήματα  των μελών του ομίλου ( 2 το χρόνο), με μεγάλη συμμετοχή παικτών, ανδρών και γυναικών.

·        Ενωσιακά πρωταθλήματα junior, ηλικιών 10-18 ετών,

·        Πανελλαδικά και Ενωσιακά πρωταθλήματα Βετεράνων, ανδρών και γυναικών, ηλικιών άνω των 35.

 

 

Το 2013 στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης μας, σε συνεργασία με το Δήμο, διοργανώθηκε στον ΟΑΙ  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα juniors και βετεράνων, με πολύ μεγάλη συμμετοχή  απ΄όλη την Ελλάδα (500 άτομα επισκέφθηκαν την πόλη μας για τους αγώνες αυτούς). Η διοργάνωση κατά γενική ομολογία κρίθηκε πολύ επιτυχημένη, με αποτέλεσμα να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Γι αυτό και κάθε υγιώς σκεπτόμενος συμπολίτης μας, αναγνωρίζει  την  προσφορά  του ΟΑΙ   διαχρονικά  στο τέννις και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό , καθώς  και στην πόλη  μας  γενικότερα. 

ΟΛΑ ΤΑ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΙ.xls (48128)